3 Ağustos 2009 Pazartesi

Güzel müzik dinleyin ulan!

Hayatımın kayda değer bir kısmı müzik ile uğraşmak suretiyle geçmiştir.
Müzikle uğraşmaktan kasıt sadece yaratmak değil, daha ziyade dinlemek, dinlediklerimi paylaşmak, güzel olanları tartışmak, kötü olanları aşağılamaktır.
Hayatımın bu uğurda geçip giden kısmı en lezzetli geçen zamanları olmuştur.
Herkes, arkadaşlarına beğendiği müzikleri dinletmek görevinden sorumludur.
Hatta bir çoğu zaman şarkının bir kısmını, girişini, çıkışını falan da olsa dinletmelidir.
Bir çok insanın müzik dinlemek gibi bir unsurları yok hayatlarında.
Bahsi geçen insan kitlesi için müzik fon doldurmaktan ibaret olabiliyor.
Bu noktada müziğe kulak vermek, enstrümanları ayrı ayrı dinlemek, sonra ikişer ikişer dinlemek, sonra tamamını dinlemek, sonra arkalarda çalan ufak tefek şeyleri dinlemek gibi keyifli alternatiflerimiz mevcut. Bu keyfe varmak için araştırmacı ve geliştirmeci olmak gerçekten şart.
Dinlediğim bir çok şarkının kıymetini ilk seferinde anlayamamışımdır. Özellikle komplike müzikler ilk seferinde seni yakalayamaz, ama dinledikçe keşfedilecek ve hayran bırakacak bir çok eleman barındırır bünyesinde. Eskiden araştırmak ve ısrarla dinlemek daha mümkündü. Neden, çünkü kaset denen bişey vardı. Walkmende pil sorunu, kaset sarma derdi ve bir şarkının arka yüzündeki şarkı gibi kısıtlarımız vardı. Sıkılınca şarkıyı geçememek gibi bir engel size çok şey katabiliyor. Halbüsea, artık empiüç çalarlarımız vasıtasıyla cort diye geçebiliyoruz şarkıları. Düşündürücü bir teknolojik rahatlık. Zaten galiba bu sorunsaldan bahsetmiştim zamanında.
Genel olarak halkımın yabancı müziklere tepkisi, sözlerini anlayamamaktan dolayı bir antipatiden ibaret. Ne yazık ki yerli müziklerimizin çok büyük bir kısmı sözlerini anlasan da hiçbirşey ifade etmiyor, ya da ifade ettiği şeyler kimseye zerre bir şey katmıyor. Gene de yok değil, bizden de güzel birşeyler çıkıyor. Araştırıp bulmak lazım. Bunu da görev edinmek lazım daimi olarak.
Güzel müzik dinlemek, hayat görüşünüzü değiştirir, kafanızı çalıştırır, sizi bilmediğiniz yönlerinizle tanıştırır, birçok konuda düşündürür, normal hayatınızda hiçbir uyarıcının denk gelmediği sinir uçlarınızla oynar, farklı hissettirir, karakterinizi zenginleştirir. Güzel müzik dinleyin.
Kötü müzik dinlemek, aptallaştırır, bayağılaştırır, hıyarlaştırır, karakterinizi sıradanlaştırır, hayatınızı dümbülleştirir, sizi ibiş yapar, yerine göre mide bulandırır, zekanızı sulandırır, insani değerlerinizi kaybettirir. Kötü müzik dinlemeyin.
Bu noktada, güzellik kişiden kişiye değişir yalanına inanmayın. Tabi ki de bu konu oldukça esnek. Hatta bir zamanlar güzel gelen şeyler bir süre sonra kötü gelebiliyor ya da sıkabiliyor. Ama konuyu ana hatlarıyla ele aldığınız ve önyargınızdan kurtulduğunuz zaman bence çok açık bir standart var. Bir çok şeyin kötü olduğu ortada.
Örneğin Pink Floyd candır. Buna kötü demek dombililiktir. Dinlemesi zordur kabul ederim, ama gelmiş geçmiş en muhteşem müzik kariyerini onlar yapmıştır , itiraz kabul etmem. Müziksel üretimleri kadar, üniversitelerde okutulacak kadar yazınsal ve düşünsel de iş vardır albümlerinde. İnanılır gibi değildir. Şok eder, insan değil bunlar dedirtir.
Bob Marley var bak, müzikte son nokta. Kendi memleketinde bir tanrı.
Ben elektronik sevmek istiyorum diyenlere Massive Attack var kardeşim, al yürü burdan.
Yerli olsun, Türk'ten olsun diyosan Nekropsi dinle. Ben çok bilmem Nekropsi ama keşfetmenin sınırı yok, daha önceki gün Kerim dinletti, fena tutuldum. Harf Devrimi diye bir şarkıları var. Fantastik. Ahanda burada, dinleyin hemen.
Lütfen artık kusmuk müzik dinlemeyin lan! Siz dinlemeyin ki onlar da daha güzelini yapmak zorunda kalsınlar, bu öküz tayfası Türk müzik tarihinde bir kara leke olarak kalsın. Serdar Ortaç artık aynı şarkıları evirip çevirip satmasın. İki manken bulan klip çekmesin. Yunanlılardan şarkı çalınmasın. Yeter lan, deli ettiler beni.
Çok başka birşey ekleyeceğim. O da müzik türünün, kötü müzik ile birbirine karıştırılması. Neredeyse her müzik türünün dinlemeye değer ürünleri mevcut. Arabesk müziğin de, saykodeliğin de, trip hopun da, elektroniğin de, dans müziğinin de dinlenecek veyahut asla dinlenmeyecek örnekleri mevcut. Herkesin kendine hitap eden türleri irdeleyip, inceleyip, seçerek dinlemesi ve yavaş yavaş benzerlerine kayması, zaman içerisinde dinlediği müzik türü portföyünü geliştirmesi gerekiyor.
Müzik kültürü, bir insanın olmazsa olmazıdır. Güzel müzik dinleyin ulan!

6 yorum:

Turist dedi ki...

güzel müzik göreceli işte, ben de isterdim herkesin kaliteliyi ayırt edebilmesini ama kabul etmeliyiz ki kötüler var ve kötüleri beğenenler var..

Volkan Öge dedi ki...

kötüleri beğenenler, iyilerden bihaberler.

şerbet dedi ki...

dinlediğim "güzel müzik"leri paylaşmakta cimri olduğumu herkes bilir. sen yine "nekropsi dinleyin lan" isimli eserinle insanları güzelliğe, hoşluğa çağırmışsın. peygamber olmak kolay değil tabi. bence dinlemesin pislikler, bilmesinler. ben bileyim sırf. bugune kadar bilmemişse hiç bilmesin.

kafasıbozulan dedi ki...

ben kübra nın yorumunu şu şekilde algıladım.kişisel bişey değil genel bir kanı bu.ortada örnek var diye kübrayı gösteriyorum sadece.iyi müziği kimseye söylemiyo böylece herkesler kötü müzik dinlerkene kendisi iyi müzik dinliyor ve bu şekilde iyi müziği sırf kendi tekelinde görerek bi nevi farklılığını ortaya koyuyor. ve farklı olduğunu düşünüyor.oysa herkese iyi müzik dinletse, onlar arkadaşlarına dinletse herkes kaliteli bir müzik anlayışına sahip olsa böylece herkes sıradanlığının farkına varsa hayat bayram olsa:))
iyi müzik dinlemek burda devreye giriyor işte ya da şöyle diyim iyi müziği sadece duymakla dinlemek arasındaki fark burda kendini ele veriyor.

heartbreaker_ dedi ki...

güzel müzik göreceli, kişi buna zaman içinde eyvallah demeyi öğreniyor fakat güzel bir melodi kulaklardan içeri buyur edildiğinde, o bahsi geçen sinir uçlarının gözlere yansımasını aynadan değil de bir başka insanın suretinde görme arzusu baki.

ama işte insana geri dönen absürd yorumlar, paylaşma dürtüsünden alıkoyuyor, ne yazık. bu tıpkı birinin çıkıp dinine küfür etmesi gibi?

sonuç itibariyle herkesin terapi şekli başka ve çok müdahaleye gelmiyor zannımca.

asdfgh dedi ki...

Last.fm'i bilir misiniz?