11 Kasım 2008 Salı

Kuvvetler dengesi ve doğa-nesne prensipleri ile ilgili duygusal irdeleme

Yer Çekimi
En baba kuvvettir. İğne atsanız yere düşer. Ona her zaman güvenebilirsiniz. İyi ya da kötü niyetli diyemezsiniz, o olmasa herşey çok farklı olurdu. Hiç girilmecek bir geyik olur, yerçekimi kuvveti olmasa ne olurdu falan. Muhtemelen götümüz kafamızda olurdu diyerek ivedilikle çıkıyorum bu saçmalıktan.

Rüzgar
Bakın, şimdi bu rüzgar çok işe yarar. Elektrik üretir, gemileri götürür, etekleri uçurur hatta çamaşırları havalandırır. Ama kardeşim rüzgarın da tersine denk gelirseniz, adamı delirtir. Kül tablanızın içindeki külleri savurur, arabada camı açarsınız herşeyi uçurur, leyla gibi rüzgara karşı neticeyi verirseniz her tarafınız tutulur, düzen bozar, isyankardır, laf dinlemez.

Eylemsizlik
İşte kuvvetler içerisindeki en orospu çocuğu kuvvet ya da prensip, her ne derseniz. İnsanı beynini yakacak derecede sinirlendirebilir. Hiçbir boka da yaramaz bu illet. Hep bişeyler yere falan düşer, çarpar, canınızı acıtır, tatsız tuzsuz lanet olasıca bir kuvvettir. Trafik kazalarında can ve mal kayıplarına sebep olan da gene bu eşşekoğlueşşektir. Bütün cisimler bu ibnenin evladına uyup, mevcut durum ve hızlarını korumak isterler. Yani giden durmaz, duran gitmez.

Sürtünme
İşte favorim. Ah sürtünme sen olmasan biz ne yapardık, ne yer ne içerdik? Canım sürtünmem. Aklınıza gelecek her türlü güzellik sürtünme kuvvetinden çıkar. Kalem tutmak gibi en basit faaliyetlerden cinsel fantezilere kadar hayatımızın her ayrıntısının başrol oyuncusudur o. Superman-kriptonit ilişkisi, sürtünme kuvveti ve yağ arasında vardır. Aşşağılık yağ, sürtünme kuvvetinin hakkından gelebilir. Makine parçaları falan haricinde, yağ denen şerefsizi hayatımızdan uzak tutmak en iyisidir.

Merkezkaç
Salak ismi, mV2/R gibi cibilliyetsiz formülü ve ancak çaycı tepsisinde bulabildiği yarı artistik görevi ile yalnızca savuşturulması gereken bir kuvvettir. Dönen cismin kütlesi ve hızı ile düz, dönme çapı ile ters orantılıdır. Vasıfsız bile olsa, boş bulunduğunuz bir virajda sizi yakalarsa maymuna döndürür. Eylemsizlik kuvvetinin bir türevidir, akrabalıklarından mürekkep aynı derecede sevimsiz bir kuvvettir.

Ekstra 1 - Buzdolabı kapısı kapanmak ister.
Bütün buzdolap kapakları kapanmak ister. Bu am.na koyduklarımın buzdolap kapaklarının kapalı durmaya olan sevdası destanlarda bile görülmemiştir.Bir sabah, ettiğim kahvaltının bitmişlerini toplarken, peynir reçelleri buzdolabına kaldırırken sinirlerimin halay çektiğini farkettim. Sinirlerime pandik atan şey ise bir buzdolabı parçasıydı. Ben kapıyı açıyordum, masadan reçeli alıp dönene kadar o yarı kapanıyor, reçeli içeri koymama izin vermiyor, beni zor duruma sokuyordu. Her döndüğüm defasına ise bir tarafımı çarpıp canımı acıtıyordum. Buzdolabımın kapağına bu kadar söz geçirememem, bir inşaat mühendisi olarak beni üzdü. Dolabın kapağını açıp önüne bir sandalye koydum, ve yaklaşık 15 dakka cezalandırdım onu.

Ekstra 2 - Cep telefonu cevapsız çağrı ister.
Odanızda yanınızda ise bir defa, salondaysanız ve telefon içerideyse üç defa, tuvallette iseyseniz eğer 26 defa çalar cep telefonları. Ama yalnızca siz yanına gidince, elinize alır almaz susar kitapsız. Allahın cezası.

Ekstra 3 - TV Kumandası sıkılmak ister.
Yeni bir kumanda bile almış olsanız, tutup basmak yetmez kumandalara. Bu sevgi açı nesnenin illa bir tarafını daha çok sıkacaksınız ki kumanda etsin.

Ekstra 4 - Su damacanası su dökmek ister.
Bu işin ustalığı yoktur, eğer bir basmalı pompalı su damacanası sahibiyseniz, mutlaka önünde yerde bir havlu bulunduracaksınız kardeşim. Bu ecdanını s.tiymin damacanası, özellikle çok susayıp bir an önce su içmek istediğinizden dolayı boş bulunduğunuz zamanları kollar; ve akabinde sizin çaresiz bağırışlarınızın arasında acımasızca yere su döker.

Ekstra 5 - Digiturk interaktif kanalları bekletmek ister.
Eğer bir digiturkünüz varsa, bilirsiniz ki 1 nolu ve "Salonda neler var?" isimli kanallar interaktif kanallardır; ve s'kaza bu kanallarda 0,65 saniyeden uzun beklerseniz, çok beklersiniz. O ibne bi duracak, o ibne bi bekleyecek, öyle kolay kolay diğer kanallara geçemezsiniz.




1 yorum:

Deniz Coşkun dedi ki...

Yerçekimi de benim favorim. Sırf onun yüzünden her şey köşeli, zeminli, yere paralelli inşa edilmiş. Olmasa kaos olur alimallah. Olsun olsun. Kaos olsun. Ben de çakma Batman kötüsüyüm.