7 Kasım 2008 Cuma

Mutlu bir sosyal yaşam için köklü hak, özgürlük ve kültür reformları

1. Koşarak kaçma hakkı
Sıkıntılı anlarda, sosyeteden uzaklaşmak için kullanılır. Toplantı, ya da sevilmeyen bir arkadaşın ayaksütü kitlediği anlarda adeta bir acil durum paketi vazifesi görür; ani bir şekilde koşarak olay yerinden uzaklaşılır. Böylesine bir hareket yapana karşı alınganlık yapmak kesinlikle yasaktır. Herkesin koşarak uzaklaşma hakkı saklıdır.

2. Görmemezlikten gelme hürriyeti
Koşarak kaçmada olduğu gibi, can sıkıcı bir insan ile yolda rastlaşılma durumu olduğu taktirde belli ede ede görmemezlikten gelme hareketi yapılır. Görmemezlikten gelinen adam durumu çakar, istifini bozmaz, alınganlık yapamaz.

3. Surat asma özgürlüğü
Canınız isterse, bütün gün ayılar gibi suratınızı asıp somurtabilirsiniz. Kimse size ikinci defa noldu diye sormaz. Sormak zorunda hissetmez, yüzünüzü güldürmeye çalışmaz.

4. İşe geç kalma uygulaması
Genelde sabahları birazcık daha mı uyumak istersiniz, biraz daha yatağınızda tepinin, yastıkların diğer tarafını çevirin, yarım saat daha uyuyun. Herkesin işe geç kalma hakkı olmalı.

5. Çift vardiya sistemi
Şehir hiç durmamalı, dükkanlar ve iş yerleri gece gündüz açık olmalıdır. Nüfusün aktifliği ikiye bölünerek, trafik yoğunluğu azaltılırken, daha genişi bir iş hacmi yaratılmalıdır. Şehir 24 saat yaşamalıdır.

6. Estetik iltica organizasyonu
Yurtdışından güzel insan satın alınmalıdır. Sokakta yürüyen kalabalığın estetik seviyesi arttırılmalıdır. İnsanlar çevrelerinde güzellik görmelidirler.

7. Müzik devrimi
Müzik dinleme alışkanlıkları bir toplumdaki zeka seviyesini çeşitli şekillerde belirlediğinden ve kendi hallerinde bırakıldıklarında toplumun nasıl müzikleri tercih ettiği düşündüldüğünde, devrim niteliğinde bir yenilikçi harekete ihtiyaç vardır. Türk Popu denilmesi yasaklanmalı, arabesk-fantazi-dümtek gibi müzikler ve bu türü icra edenlerin sayısı 6'da 1 ine düşürülmeli, Popstar götstar tarzı programlarda jürilik yapmış ya da yapmayı düşünen bireyler Rodos adasında zindanlara konulmalı, dünyadan örnek müzikleri içeren müzik paketleri belirli zaman aralıkları ile halka dağıtılmalıdır. Ancak ve ancak güzel müzik dinleyen bir toplumda, etrafa keyif verici bir sosyal etkileşimden söz edebiliriz.

8. Film devrimi
Eskişehir'e eklenti olarak Hollywood mantığıyla bir film şehri kurulmalıdır. Film sektörüne yapılan yatırımlar desteklenmeli, vergi konusunda ciddi düzeltmeler yapılmalıdır, hatta teşvik verilmelidir.
Tüm dünyada seyredilecek Türk filmleri yapılarak, "Türk filmi" denince akla gelen acıklı, dram, ezik gibi imajlar kafadan silinmelidir.

9. Wireless internet
Nereye gidilirse gidilsin, notebook açıldığında bir wireless olmalıdır. İnternete bağlanmak bir problemden ziyade bir standart olmalıdır.

10. Özelleştiren eğitim sistemi
İlkokuldan itibaren eğitim sisteminde öğrenciye kendini özelleştirme hakkı tanınmalıdır. Kesinlikle bütün öğrencilere aynı resim çizdirilmemeli, üniformalarda farklı alternatifler tanınmalı, öğrencilerin kendilerini diğerlerin farklılaştırmalarına izin verilmeli hatta teşvik edilmelidir.

11. Sokak hayvanları
Yapılan sayısız köprü ve viyadükten birkaç tanesi yapılmayarak, sokak hayvanlarını korumak adına bütçe ayrılmalı, mantıklı bir şekilde uygulanmalıdır. Kimse bize dünyayı içindeki diğer canlılarla birlikte teslim etmemiştir. Bu tip değerler de küçük yaşta eğitime ilave edilmelidir.

12. İyi giyim dayatması
Parası olduğu halde bilinçsizlikten ve zevksizlikten vs. dolayı kötü giyinenler, sokak ortasında belediye ekiplerince aşağılanmalı, dalga geçilmelidir. Bankalarda numara alınırken sondan sıra verilmeli, pide kuyruğunda önüne geçilmelidir. İnsanlar güzel giyinmelidir.

13. Alınganlık yasası
Her ne olursa olsun, insanların birbirlerine alınmaları yasaklanmalıdır. Öfke, kıskançlık, sktr etme olabilir, bunlar insanidir; ama alınganlık hormon-sosyopolitik bir kimyasal yan üründür. Kimse kimseye alınamaz.



3 yorum:

Ser dedi ki...

trafik konularina da deginmeni bekliyorum Volkan. cok fazla gelisme potansiyeli görüyorum bu konuda..

Unknown dedi ki...

çift vardiya sistemi olsaydı gerçekten çok iyi olurdu:)

sergüzeşt dedi ki...

atom'dan geldik, raflar tozlu kalmasın sevgiler volkan ağabey